Mäntsälän kirkko

Mäntsälän kirkko sijaitsee lähellä kunnan keskustaa.

Mäntsälän nykyinen tiilikirkko on pitäjän neljäs kirkko. Kirkko valmistui 1866, ja sen suunnitteli arkkitehti Jean Wik, jonka käsialaa on myös Orimattilan kirkko. Rakennustyypiltään tämä rovastikunnan suurin kirkko on länsitornillinen pitkäkirkko.

Kirkon alttaritaulu on saksalaisen Bernhard Reinholdin maalaama "Paimenten kumarrus", se on yksi harvoista maamme kirkoissa olevista Jeesuksen syntymää kuvaavista alttaritauluista. Alttaritaulun lahjoitti vuonna 1874 Mäntsälän Ylikartanon omistaja Hugo von Qvanten. Alttaritaulun kehyksen kultauksen kustansivat seurakunnan muut säätyläiset.

Mäntsälän vahvasta kartanokulttuurista kertovat neljä kirkossa säilynyttä hautajaisvaakunaa. Vanhin niistä on luutnantti von Vietinghoffin hautajaisissa 1674 kannettu vaakuna. Vietinghoffin suku omisti Hautjärven kartanon. Kolme muuta vaakunaa ovat Mäntsälän kartanoon liittyneiden sukujen jäseniä: Anders Möller, Peter Nassokin ja Johan Thewitz.

Vuoden 1991 kirkon korjauksen yhteydessä kirkkosaliin saatiin Koivisto-seuran talletuksena kookas kullatusta pronssista tehty kattokruunu, joka oli alun perin lahjoitettu vuonna 1904 Koiviston kirkkoon.

Kirkkoon saavuttaessa jäävät oikealle puolelle taiteilija Ilmari Wirkkalan suunnittelema sankarihauta-alue. Sen vieressä on professori Heikki Varjan veistämä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki "Karjalan neito". Kirkon länsiovelle johtavien portaiden läheisyydessä ovat vuoden 1918 sodan molempien osapuolten muistomerkit

Mäntsälän kirkko on tiekirkko.

Osoite: Vanha Porvoontie 8, Mäntsälä
Avoinna: 24.6.-1.8.2019 ma-to klo 11-16, su klo 11-18. Opas paikalla, mahdollisuus tutustua myös museohuoneeseen.
Tiedustelut: kirkkoherranvirasto, p. (019) 5607 500
Lisätietoja: Kirkossa on museohuone.
www.mantsalanseurakunta.fi