Kärkölä

Kärkölän kunta sijaitsee lounaisessa Päijät-Hämeessä ensimmäisen Salpausselän värittämässä maisemassa.

Kunta on perustettu vuonna 1867. Kärkölän hallinnollinen keskus on Järvelä, jonka rakentumiseen vaikutti Lahti-Riihimäki -rata. Järvelän asema valmistui 1869.

Kärkölän kylä mainitaan asiakirjoissa ensi kerran vuonna 1400. Sana kärkö tarkoittaa vesuria tai kassaraa, mutta Kärkölän nimelle on toinenkin selitys. Kuninkaan kartastossa, Etelä-Suomesta 1776-1805 laaditussa kartassa Kärkölä on kirjoitettu muotoon Kärkylä. Kärkölän kuuluessa tuolloin Suur-Hollolaan se muodosti lounaassa naapureihinsa Mäntsälään ja Hausjärveen pistävän niemen, kärjen, eli Kärk'kylän.

Kärkölän kirkonkylän läpi kulkeva maantie noudattaa pääosin myöhäiskeskiaikaisen, sisämaasta Porvooseen johtaneen tien linjausta. Laajojen viljelysmaisemien keskeltä kohoavat maamerkkeinä vuosina 1887-1889 rakennettu kirkko sekä Huovilan puistoon johtava pihtakuusikuja. Collinien suvulle kuuluneen Huovilan kartanon maille rakennettiin 1800-luvun lopulla maisemapuisto lampineen. Puisto on nyt entisöity, ja sen alueella sijaitsee Kärkölän kotiseutumuseo.

Kärkölän kunta

Kohteet

Reittiohjeet
Näytä kartalla
Museot
 
Kirkot
 
Kulttuuri- ympäristöt
Muinais- jäännökset
Näyttelyt
 
Nollaa kartta